
Składniki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki zimnej wody
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1banan
duża łyżka miodu
jogurt grecki (wg uznania)
czekolada (wg uznania)
Jajka, mleko i wodę mieszam w wysokim naczyniu, dodaję mąkę i dalej miksuję. Ciasto powinno być półpłynne, sprawdzam je na rozgrzanej teflonowej patelni, posmarowanej odrobiną oleju (najlepszy do tego jest silikonowy pędzel "kalmarek", albo zwykły kuchenny pędzel, aha i smaruję patelnię olejem tylko za pierwszym razem). Zmniejszam ogień pod patelnią wylewam na nią ciasto, tak żeby pokryło całą patelnię cienką warstwą. Gdy na cieście pojawią się bąbelki to znaczy że naleśnika można przewrócić na drugą stronę. W ten sposób usmażymy ok. 10 do 15 naleśników.
Dalej na suchej patelni teflonowej topię łyżkę miodu (na niewielkim ogniu), dodaję pokrojone banany i mieszam tak żeby całe pokryły się karmelizowaną miodową powłoczką.
Teraz wystarczy utrzeć na tarce czekoladę ułożyć wszystko ładnie na talerzu, udekorować jogurtem greckim i gotowe.
Wspaniałe ! Zrobiłaś mi smaka :D jutro takie wykonam ;)
OdpowiedzUsuń