Został już tylko tydzień do najpiękniejszych świąt w roku. Pierniki kruszeją w puszce, czekając na biały lukier i kolorową posypkę. W naszych głowach powoli powstaje już wigilijne menu. Będzie sernik espresso + gorzka czekolada, sernik z jagodami, daktylowiec, babka makowa lub brownie pierniczkowe. Wytrawnie: barszcz, kruche pierożki z kapustą i grzybami, kapusta z żurawiną. Jeszcze wypieki na prezenty (stypendium nie dotrze przed świętami:), będzie co robić...
Pierniczki*
Składniki:
/na ok. 100 sztuk/
550 g
300 g
100 g
120 g
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g przyprawy do piernika
ok. 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
1. Miód razem z masłem rozpuszczam w rondelku. Mieszam z pozostałymi składnikami i wyrabiam gładkie ciasto.
2. Wałkuję, posypując mąką, na grubość 2-3 mm. Wykrawam pierniczki, w części z nich robię dziurki na wstążeczki, żeby potem zawiesić je na choince.
3. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piekę ok. 7-8 min w temperaturze 180 st. C.
5. Studzę na metalowej kratce (albo po prostu wystawiam blachy na chwilę na dach...;).
6. Zamykam w metalowej puszcze i zostawiam na minimum tydzień żeby skruszały**.
*Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.pl
**Można też włożyć do puszki kawałek jabłka, wówczas pierniczki zmiękną dość szybko.
Jak Wasze przygotowania do świąt?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz