"Trufle" daktylowo-migdałowe
Składniki
około 1/2 szklanki migdałów
szklanka daktyli
pół łyżeczki kakao naturalnego
kilka łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie
1. Daktyle zalewam gorącą wodą, przykrywam i zostawiam na kilka minut.
2. W tym czasie drobno mielę migdały w młynku, przesypuję do miseczki, mieszam z kakaem.
3. Odsączam daktyle, dodaję do migdałów i mielę wszystko blenderem na gładką masę. Dodatkowo mieszam i rozcieram dokładnie łyżką, żeby składniki się połączyły.
4. Wstawiam miseczkę z daktylowo-migdałową masą do lodówki na kilka minut.
5. Formuję kuleczki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Układam na talerzyku, lub w plastikowym pojemniku i wstawiam na około 10 minut do zamrażalnika. Takie schłodzone smakują najlepiej!
Piękne kuleczki, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-w-kuchni.blogspot.com