Aromatyczna zupa z soczewicą. Do tego świeży, chrupiący chlebek z masłem.
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Składniki:
1l bulionu warzywnego (domowy lub z kostki warzywnej)
2 puszki pomidorów (ja zastąpiłam szklanką soku pomidorowego bez cukru)
1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
2 marchewki
1 mała pietruszka
4 małe młode ziemniaczki
1 średniej wielkości cebula
1/2 cukinii zielonej
150 g czerwonej soczewicy
tymianek
bazylia
1 mała łyżeczka curry
Przygotowanie:
1. W garnku podsmażam cebulę na oliwie. Dodaję pomidora bez skórki. Mieszam.
2. Dodaję posiekaną w talarki marchew, pietruszkę, cukinię, pokrojone ziemniaczki, zalewam wszystko bulionem i sokiem pomidorowym.
3. Gdy zupa zacznie wrzeć dodaję tymianek i bazylię oraz łyżeczkę curry, mieszam.
4. Dosypuję soczewicę. Gotuję ok 20 minut.
Dobrego weekendu!
Salome
nawet nawet:D
OdpowiedzUsuńZu:*:*:*
Ugotowałyście? ;)
UsuńTęsknimy za wami! :*
nieeee... ale taką zupę to nawet bym zjadła:D (a wiesz że ja nie lubię zup)
OdpowiedzUsuń:*:*:*:*:*:*
Aha, no to wyróżnienie kochana, jak przyjedziecie to ugotujemy;)
UsuńJa wolę drugie dania, ale są zupy, obok których nie moge przejść obojętnie. Większość z nich to babcine ogórkowe i pomidorowe z mojego dzieciństwa. Ale ponieważ jestem ogromną miłośniczką soczewicy i pomidorów, to myślę, że ta też byłaby pysznym wyjątkiem :)
OdpowiedzUsuńTak babcine zupy to klasyka, pamiętam jak moja mama zawsze się oburzała, że w domu nie chcemy jeść zup, a u babci wszystko znika z talerzy do ostatniej kropelki:) I do tego domowy makaron - najlepszy!
Usuń