Składniki:
/wg przepisu szwagra, dziękujemy!/
250 g cieciorki z puszki
6 łyżek sezamu
4 - 5 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
+kiełki brokuła do podania
Przygotowanie:
1. Ziarna sezamu prażę na patelni, aż dostaną złotego koloru.
2. Mielę je dokładnie blenderem, dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny.
3. Dodaję cieciorkę i znowu dokładnie mielę na gładką masę dodając wodę, sól i pieprz.
4. Zanim zjem, hummus wkładam do lodówki na min. 30 minut.
Hummus to potrawa,która łączy - kultury,ludzi,smaki.
OdpowiedzUsuńZ kiełkami smakuje wybornie!
Uwielbiam, szczególnie z własną pitą lub innym własnoręcznie zrobionym pieczywkiem :-)
OdpowiedzUsuń