sobota, 4 maja 2013

Coś do chleba: Hummus z Jeżyc

Coś do chleba, na szybko. Kto nie słyszał o hummusie, wspomnę tylko, że to bliskowschodnia potrawa, najprawdopodobniej wywodząca się z Libanu. Warto spróbować, z pewnością zdobędzie serca miłośników wszelkich past do chleba. Najlepiej smakuje gdy poleży trochę w lodówce i się "przegryzie".

Składniki:
/wg przepisu szwagra, dziękujemy!/

250 g cieciorki z puszki
6 łyżek sezamu
4 - 5 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

+kiełki brokuła do podania

Przygotowanie:
1. Ziarna sezamu prażę na patelni, aż dostaną złotego koloru.
2. Mielę je dokładnie blenderem, dodaję oliwę z oliwek i sok z cytryny.
3. Dodaję cieciorkę i znowu dokładnie mielę na gładką masę dodając wodę, sól i pieprz.
4. Zanim zjem, hummus wkładam do lodówki na min. 30 minut.

2 komentarze:

  1. Hummus to potrawa,która łączy - kultury,ludzi,smaki.
    Z kiełkami smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, szczególnie z własną pitą lub innym własnoręcznie zrobionym pieczywkiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...