Do przygotowania placuszków użyłam:
1 jajo
3 łyżki mleka
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka otrąb pszennych
1 łyżka mąki orkiszowej (może być pszenna)
1 łyżka miodu
po połowie łyżeczki cynamonu i proszku do pieczenia
1/2 banana
a do ozdoby: nektarynka, starta czekolada i jogurt naturalny
1.Do miseczki wrzucam wszystkie składniki i dokładnie mieszam.
2.Wyjmuje patelnie i rozsmarowuje na niej odrobinę oleju.
3.Łyżką nakładam surowe placuszki i po 2 minutach przewracam na drugą stronę.
4.Przekładam do miseczki i ozdabiam.
Uwagi: banan musi być cienko pokrojony, żeby sprawdzić czy placuszki są gotowe trzeba by były zwięzłe i trochę twarde.
Smacznego!
Muszą smakować przepysznie. :) Wszelkie placki z bananem to dobre placki.
OdpowiedzUsuń