sobota, 25 sierpnia 2012

Daktyle z błękitnym lazurem i orzechami włoskimi


Ta przystawka chodziła Uli po głowie od czasu, gdy posmakowała jej w małej klimatycznej knajpce.
Składniki:
(dla 4 osób)
200 g daktyli bez pestek
50 g sera błękitny lazur
50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Ser pleśniowy kroję w wąskie słupki długości daktyli.
2. Daktyle rozkrawam i wypełniam serem pleśniowym.
3. Przed dodaniem orzechów podgrzewam daktyle w mikrofali (ok. 1 minuty), wtedy ser dokładnie wypełni ich wnętrze, a smaki dobrze się połączą.
4. Na wierzch nakładam cząstkę orzecha włoskiego.

Prosta lecz bardzo wykwintna przystawka, niebanalny smak!


3 komentarze:

  1. Rozkoszne!
    Muszę je zrobić.
    Kuszą niesamowicie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wiem, że polubiłabym to danie! Uwielbiam tego typu połączenia, a lazur = orzechy to po prostu ge-nial-na kombinacja. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...