Póki co smażę sobie placuszki z delikatną włoską ricottą i odrobiną soku z pomarańczy.
Składniki:
2 czubate łyżki otrębów owsianych
2 łyżki pokruszonego sera ricotta
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z pomarańczy
jajko
szczypta cynamonu
1 łyżka posiekanych migdałów lub pestek słonecznika
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki oprócz oliwy dokładnie mieszam w miseczce.
2. Na patelnię wysmarowaną oliwą, wylewam krążki o średnicy ok. 6 cm.
3. Placuszki smażę ma bardzo małym ogniu, trzymam po dwie lub trzy minuty z każdej strony, że się przyrumienią.
Patrząc w obiektyw, w tle mojego dzieła, zobaczyłam pocztówkę z Madrytu. Przypomniały mi się cudowne, drewniane fasady małych knajpek i sklepików z mozaikowymi wypełnieniami. Muszę tam kiedyś wrócić, uchwycić ten klimat na fotografiach i posmakować hiszpańskiej kuchni oczywiście.
I muzycznie na koniec, Raquel z filmu Pedro Almodovara.
Smacznego, dobranoc i patrzcie w niebo, dzisiaj też jest jeszcze szansa na spadające gwiazdy;)
placuszki wyglądają pysznie i z chęcią bym sobie je zjadła ;)
OdpowiedzUsuńwww.prettystrawberries.blogspot.com