piątek, 14 września 2012

Penne z cytrynowym kurczakiem i cukinią

Jeszcze dwa tygodnie temu nie przypuszczałabym, że spędzę uroczy tydzień we Włoszech. A jednak, piątego września wsiadłam w samolot i poleciałam do Rzymu. Pogoda wspaniała, idealna na długie piesze wycieczki po mieście. Codziennie przechodziłam około 20 kilometrów, rzymską komunikację publiczną mam opanowaną, przynajmniej w centrum miasta. Po dużym wysiłku należało mi się smakowanie włoskiej kuchni, nie tylko w restauracjach ale szczęśliwym trafem, również w prawdziwym polsko-włoskim domu. Przepisów mam kilka, już je zanotowałam teraz zamierzam realizować:)  Inspirację do dzisiejszego penne zaczerpnęłam od znajomych mojej mamy, z którymi spotkałyśmy się w Rzymie. 

Składniki:
4 porcje

3 piersi z kurczaka
100 ml śmietany 30%
pół cytryny (sok + skórka)
tymianek świeży lub suszony
4 łyżki oliwy z oliwek
sól morska do smaku
makaron penne (ilość dowolna:D)

Przygotowanie:
1. Kurczaka umyłam i pokroiłam w paski grubości ok. 0.5 cm.
2. W blenderze zmieliłam 3 łyżki oliwy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, tymianek i sól.
3. W misce kurczaka dokładnie natarłam marynatą, przykryłam i wstawiłam na ok. 2 godziny do lodówki.
4. Na patelni rozgrzałam oliwę (1 łyżka rozsmarowana pędzelkiem), smażyłam kurczaka przez kilka minut, po czym przykryłam pokrywką i dusiłam na niewielkim ogniu przez 5 minut.
5. Do kurczaka dodałam śmietanę i dusiłam pod przykryciem aż śmietanowy sos zgęstniał.
6. Makaron ugotowałam al dente i zahartowałam pod zimną wodą.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam to danie :D Kurczak i śmietanka z makaronem to idealne połączenie. Niemniej, nie dodawałam nigdy cytryny. Następnym razem spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...