sobota, 29 grudnia 2012

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Przejedzeni po świętach?
Wspominam sobie właśnie świąteczny serniczek z białą czekoladą. Przez pół dnia chodziłam po sklepach i szukałam odpowiedniej blachy, bo w domu grasuje jakiś złośliwy chochlik i podwędził okrągłą formę do ciast. Nie wiem po co mu ona, ale mniejsza z tym. Kupiłam nową, wracam do domu cała dumna żeby Zosi_ence pokazać jaką super blachę dostałam, a tu się okazuje że i ona wpadła na ten sam doskonały pomysł. Także mamy dwie. A święta? Był opłatek, była i wigilia. To jednak nie wszystko, ku zdziwieniu najmłodszego z naszego dość licznego grona, Emila odwiedził nas Św. Mikołaj. Przyniósł prezenty i poszedł sobie do innych dzieci. Rozdawaliśmy prezenty i wyobraźcie sobie, że pod choinką odnalazłyśmy paczkę opisaną "dla Make Choco Cake". Odwinęłam papier, a tam książka "Słodkie" Liski Mórawskiej. Bardzo to było miłe, więc nie odmówiłam sobie kolejnego kawałka sernika z jej przepisu:)


Sernik z białą czekoladą i jagodami
przepis Elizy Mórawskiej lekko tylko zmodyfikowany

Składniki:

Spód:
250 g ciasteczek w czekoladzie (użyłam 350 g bo masa wydawałam mi się zbyt rzadka*)
100 g masła, roztopionego i ostudzonego

Masa:
1 kg sera mielonego (bardzo lubię ser mielony Piątnicy)
1 budyń waniliowy (40 g)
90 g cukru
cukier waniliowy
3 jajka
50 g miękkiego masła
200 g białej czekolady, pokrojonej na małe kawałeczki
opcjonalnie: 50-70 g jagód lub innych owoców jagodowych (maliny, poziomki, etc)


Przygotowanie:

1. Ciasteczka pokruszyć w malakserze (lub wałkiem). Połączyć z masłem.
2. Wylepić nimi spód i boki tortownicy o średnicy 23-25 cm. Ja zwykle robię bardzo cienki spód i boki wysokie na pół wysokości boku tortownicy. Tortownicę owinąć folią aluminiową (ma to zapobiec wypływaniu masła).
3. Piekarnik nagrzać do 180 st C.
4. Wstawić tortownicę, podpiekać spód 10 minut. Wyjąć z piekarnika.
5. Ser zmiksować z budyniem, cukrem i wanilią. Miksując dodawać po jednym jajku i masło. Na końcu wmieszać do masy czekoladę.
6. Wlać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć owoce.
7. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 st C i piec sernik 45-50 minut. Gdyby za szybko się rumienił, należy wierzch przykryć folią aluminiową.
8. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
Zimny sernik przełożyć do lodówki i schłodzić go przez 4-6 godzin.
9. Po ostudzeniu sernika w lodówce, roztopiłam białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodałam dwie czubate łyżki lekko kwaskawej śmietany (12%) i dokładnie wymieszałam. Tak przygotowaną polewą wysmarowałam wierzch sernika, po czym obsypałam jeszcze prażonymi migdałami.*

*przyp. Salome


  A w poniedziałek  Sylwester. Jak przygotowania?

6 komentarzy:

  1. Oj, znam ten serniczek, znam! :-) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie sernika, jagód z białą czekoladą je mi nieznane. i strasznie mnie ciekawi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, a ta biała czekolada i jagody... Kombinacja nie do niekochania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. serniki uwielbiam ;) a w takim wykonaniu to nawet kocham! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowite połączenie białej czekolady i jagód-eksplozja smaków.mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...