środa, 16 kwietnia 2014

Lawendowa owsianka

 Więcej takich poranków, słonecznych i rześkich proszę! Zieleń kipi zewsząd, posiana miesiąc temu maciejka i słoneczniki kiełkują, rosną jak szalone. Natura wynagradza nam chyba zeszłoroczną wiosenną zimę. W taką pogodę nic tylko posiedzieć na drewnianej ławce opierając się plecami o szorstką korę rosnącej pod domem, monumentalnej daglezji, racząc się pożywnym i zdrowym śniadaniem. Azaliż. Owsianką i gorącą kawą z mlekiem i cynamonem.

Owsianka (1 porcja): 2/3 szklanki wody, 3-4 łyżki mieszanki płatków i otrębów owsianych, 1/4 łyżeczki cynamonu, jedno obrane i utarte na grubych oczkach jabłko, miód lub inne słodzidło wedle uznania. Całość gotować przez kilka minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałami i odrobiną lawendy.

Koty też z rana wychodzą na płoty, nie na ławeczki.
Miłego dnia i do zobaczenia jeszcze przed świętami, będzie kolejny sernik, mazurek i może coś jeszcze:)
Salome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...