poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Naleśnikowe babeczki :)

Babeczki to najpyszniejsza rzecz na świecie (po czekoladzie) i do tego bardzo szybko się pieką a to chyba najważniejsze dla osób, które co jakiś czas odczuwają nieposkromioną ochotę na coś słodkiego. Chociaż w moim przypadku to raczej ochota na upieczenie czegokolwiek. Tak właśnie powstał ten przepis :)


Część ciasta wlałam do mini foremek, które normalnie służą do robienia czekoladek :)

Składniki:
-0,5 szklanki mleka
-1 jajko
-0,5 szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-75g roztopionego masła
-mąka pszenna (zależy jak lejąca będzie masa, więc trzeba na oko aż do momentu
 gdy ciasto będzie wolno spływało z łyżki)
-czekolada 100g (jaką chcecie)
-płatki migdałów do posypania 

Sposób przygotowania:
1. Ubij jajka z cukrem i dodaj mleko.
2. Roztop masło w rondelku.
3. Do ciasta dodaj proszek do pieczenia i rozpuszczone masło.
4. Miksując wszystko powoli dodawaj mąkę aż ciasto będzie gładkie i gęste.
5. Nastaw piekarnik na 180C i nałóż ciasto do silikonowych foremek lub do papilotek.
6. Włóż ciasto do piekarnika i piec 20 min (lepiej doglądać)
7. Wyjmij z pieca i studź na kratce i roztop czekoladę w kąpieli wodnej.
8. Nałóż czekoladę na babeczki i posyp migdałami.
9. Włóż na 15 min do lodówki lub na krócej do zamrażarki żeby zastygły.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...