Dzisiaj przedstawiam śniadanie ja - Salome. Bardzo późne wprawdzie, to z powodu długiej podróży pociągiem z Piły. Bawiłam tam kilka ostatnich dni, byłam w skansenie i generalnie miło spędziłam czas. Po ponad dwóch godzinach jazdy dusznym pociągiem pozwoliłam sobie na orzeźwiające smoothie z mango, a zaraz po dojściu do domu przygotowałam te oto placki.
Składniki:
(na jedną osobę)
1 jajko
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka płatków owsianych górskich
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki utartej na małych oczkach cukinii
ser feta (jak kto lubi, ja dałam około 20 gramów)
po 1 łyżeczce: suszonego rozmarynu, bazylii, tymianku, pokrojonych suszonych pomidorów
odrobina kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
1. Jajko wbiłam do miseczki, wymieszałam z jogurtem i przyprawami.
2. Dodałam otręby, płatki owsiane, cukinię i pokruszoną fetę.
3. Przykryłam i odstawiłam na około 20 minut aż płatki i otręby nasiąkną.
4. Placuszki piekłam na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy, na małym ogniu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam placki z cukinii, chociaż zwykle jem je na obiad i dodaję jeszcze fetę. :)
OdpowiedzUsuńTak czy siak, pyszne śniadanie!
Wielbiciele placków łączmy się;)
OdpowiedzUsuń