czwartek, 26 lipca 2012

Czwartek - bardzo późne śniadanie i powrót z Piły: placki z cukinią i fetą

Dzisiaj przedstawiam śniadanie ja - Salome. Bardzo późne wprawdzie, to z powodu długiej podróży pociągiem z Piły. Bawiłam tam kilka ostatnich dni, byłam w skansenie i generalnie miło spędziłam czas. Po ponad dwóch godzinach jazdy dusznym pociągiem pozwoliłam sobie na orzeźwiające smoothie z mango, a zaraz po dojściu do domu przygotowałam te oto placki.

Składniki:
(na jedną osobę)
1 jajko
3 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka płatków owsianych górskich
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżki utartej na małych oczkach cukinii
ser feta (jak kto lubi, ja dałam około 20 gramów)
po 1 łyżeczce: suszonego rozmarynu, bazylii, tymianku, pokrojonych suszonych pomidorów
odrobina kolorowego pieprzu

Przygotowanie:
1. Jajko wbiłam do miseczki,  wymieszałam z jogurtem i przyprawami.
2. Dodałam otręby, płatki owsiane, cukinię i pokruszoną fetę.
3. Przykryłam i odstawiłam na około 20 minut aż płatki i otręby nasiąkną.
4. Placuszki piekłam na patelni wysmarowanej odrobiną oliwy, na małym ogniu.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam placki z cukinii, chociaż zwykle jem je na obiad i dodaję jeszcze fetę. :)
    Tak czy siak, pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielbiciele placków łączmy się;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...