środa, 15 sierpnia 2012

Kremodżem bananowo-czekoladowy

Dzisiaj miałam pracowity dzień, a owocem jest kilka przyjemnych kulinarnych dzieł. Pierwsze z nich to krem bananowo-czekoladowy z brzoskwiniami i cynamonem. Wspaniały, gęsty idealny do domowego chleba.













Składniki:
2 dojrzałe banany
1 brzoskwinia
2 paski czekolady gorzkiej 70%
2 łyżki miodu
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu (uwielbiam cynamon dlatego daję tak dużo, ale jeśli lubicie tylko jego delikatną nutę to pół płaskiej łyżeczki w zupełności wystarczy)
szczypta kardamonu
Przygotowanie:
1. Banany i brzoskwinie kroję z kosteczkę. Wrzucam do garnuszka, zalewam sokiem pomarańczowym i miodem.
2. Dodaję przyprawy i duszę na bardzo małym ogniu ok. 6 minut.
3. Zdejmuję z palnika i mielę wszystko na jednolitą masę.
4. Dodaję pokrojoną czekoladę i mieszam aż się rozpuści, po czym ponownie mielę blenderem.

Smacznego!
Salome


7 komentarzy:

  1. O, coś idealnego dla mnie. :) Muszę zrobić ten krem. A ile może postać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie ze dwa tygodnie w lodówce może postać:)

      Usuń
  2. Cudowny krem!
    Muszę go zrobić.Pewnie jutro.

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś mi ochoty tym kremem, yummy! :D
    chyba go zrobię :)
    zapraszam do mnie na cosmicdays.blogspot.com
    obserwujemy? :)
    pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę taki krem :) musi być pyszny!
    A może miałybyście ochotę na wspólne gotowanie zupy/kremu z dyni? każdy gotuje według własnego pomysłu, a wpis powinien się pojawić między 29 a 31 sierpnia? :) Co Wy na to? :) Będzie mi bardzo miło, jeśli dołączycie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z dyni czemu nie, może być pysznie:) rozumiem że chodzi o tą akcję durszlakową?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...