wtorek, 18 września 2012

¿Hiszpańska? pasta do chleba z pieczoną dynią

Miał być tydzień włoski, a tu proszę jedziemy troszkę na północny zachód i wjeżdżamy do Hiszpanii. Wprawdzie nie wiem czy  ta pasta ma jakieś źródła na półwyspie Iberyjskim, ale tak mi się kojarzy ze względu na miseczkę, z której ją jadłam:) Ale do rzeczy...

Składniki:
150 g namoczonej, a następnie ugotowanej z majerankiem białej fasoli
1 czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory
2 marchewki
180 g dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
szczypta cynamonu
sól morska
kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
2 gałązki tymianku

Przygotowanie:
1. Na początku wstawiam piec na 190 st. z termoobiegiem, potem pozbawiam dynię pestek i obieram ją ze skórki, po czym kroję w kostkę.
2. Kroję też resztę warzyw: marchewkę w cienkie talarki, cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pomidory w ćwiartki.
3. Wrzucam wszystkie warzywa do jednej miski, dodaję obrane ze skórki, dwa ząbki czosnku i mieszam całość z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
4. Następnie wykładam warzywa na blachę i piekę w piekarniku aż zmiękną.
5. Gdy warzywa z pieca są już gotowe i względnie ostudzone, miksuję je razem z ugotowaną fasolą na gładką masę, dodając też tymianek, paprykę, cynamon, sól i pieprz.
Bardzo pyszny "obkład" do chleba, jak to się u nas w domu mówi:) W tym roku jadłam dynię pierwszy raz w życiu i totalnie oszalałam na jej punkcie, także dyniowy ciąg dalszy nastąpi. Tydzień włoski też się jeszcze nie skończył, w planach m. in. pizza, gamberetti in pomodoro. Zaglądajcie do nas bo będzie pysznie!
Pozdrawiam serdecznie,
Salome
.::a za inspirację serdecznie dziękujemy: http://ammniam.dziecisawazne.pl::.

2 komentarze:

  1. Taka pasta to musi być dobra. :) Nigdy nie jadłam dyni w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłyście mi ochoty na taką warzywną pastę !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...