sobota, 24 listopada 2012

Granolla chrupiąca i już trochę świąteczna


Nieco znużyła mnie już poranna owsianka. Wprawdzie jest ciepła i rozgrzewająca, ale w tym tygodniu podczas śniadania królować będzie granola. Chrupiąca i pachnąca świętami, najlepiej smakuje z gęstym greckim jogurtem. Z pewnością dostarczy energii na jesienno-zimowy początek dnia i da siły na świąteczne warsztaty z dziećmi w muzeum etnograficznym:)

Granolla chrupiąca i już trochę świąteczna

Składniki
ile wyszło, widać na zdjęciach:)
250 g płatków owsianych górskich
100 g otrębów owsianych
3 duże łyżki miodu (można zaszaleć i dać więcej oczywiście:)
1 łyżka oliwy z oliwek
60 g orzechów laskowych
70 g migdałów bez skórki
90 g daktyli
80 g suszonych moreli
120 ml wody
1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej lekko anyżowej, dzisiaj użyłam zwykłej)
Przygotowanie
1. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C.
2. Mieszam w misce: płatki, otręby, posiekane orzechy laskowe, całe migdały bez skórki* oraz przyprawę do piernika.
3. W rondelku podgrzewam wodę razem z miodem i oliwą. Gdy te składniki się połączą, wlewam je do płatków.
4. Mieszam dokładnie całość i wykładam na blachę (większe grudki rozdrabniam na mniejsze).
5. Wstawiam blachę do piekarnika, po 10 minutach mieszam żeby granola równo się przyrumieniła.
6. Po kolejnych 10 lub 15 minutach dodaję na blachę pokrojone morele i daktyle, ponownie mieszam całość i czekam jeszcze ok. 5 minut.
7. Po ostudzeniu przesypuję granolę do słoika.

*jeśli nie lubicie mocno przypieczonych orzechów to dodajcie je do granoli na ostatnie pięć minut pieczenia, razem z morelami i daktylami.
 
I już tradycyjnie ♥ Przypominamy o naszym konkursie !

xxx
Salome

6 komentarzy:

  1. Trochę, a nawet bardzo :) Strasznie podoba mi się też sam słoiczek z chusteczką, wszystko razem pięknie się komponuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuję się doceniona bo słoiczek hand made zrobiony przeze mnie;) lubię takie różniaste rzeczy robić, tworzą fajny klimat w mieszkaniu:)

      Usuń
  2. Twoja granolla smaki świąteczne przejęła...chciałam Cię więc prosić o poparcie apelu jaki na swoim logu zamieściłam...proszę w nim innch blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym mieć taki aromatyczny słoiczek w mojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi się zachciało takiej świątecznej granolli, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...