czwartek, 22 listopada 2012

Jemy łososia z pieca, a konkurs nadal trwa;)


Dzisiaj prosty przepis na łososia z pieca. Do tego ryż z czerwonym pesto. Taki zestaw na sycący i bardzo zdrowy jesienny lunch - idealny. Stylizacja na zdjęciach to dzieło naszej siostrzenicy Zu.


Łosoś z pieca, ryż i czerwone pesto

Składniki
2 porcje


Łosoś
2 kawałki łososia
sól i pieprz
1 łyżeczka czerwonego pesto
pół cytryny

Ryż
torebka ryżu
2 łyżki czerwonego pesto

Przygotowanie
Łosoś

1. Żaroodporne naczynie wykładam folią aluminiową, wkładam łososia oprószonego solą i pieprzem. Na wierzchu smaruję odrobiną czerwonego pesto.
2. Zakrywam łososia folią i wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 180 st. C.
3. Piekę do czasu aż łosoś stanie się jasno różowy na wierzchu oraz w środku.
4. Gdy już taki będzie, odkrywam folię i piekę na trybie grillowania do czasu aż delikatnie się przyrumieni (uwaga: jeśli łosoś za długo będzie trzymany w piecu, wysuszy się)
5. Przed podaniem polewam sokiem z cytryny.

Ryż gotuję wg wskazań podanych na opakowaniu, gdy będzie gotowy mieszam z dwoma łyżkami czerwonego pesto.

Smacznego:)

♥ Przypominamy o naszym konkursie ! Losowanie już w poniedziałek, któż by się nie skusił na tak piękną rękawicę ;)

xxx
Salome

1 komentarz:

  1. Mm, uwielbiam łososia :) Z pieca jest chyba najlepszy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...