wtorek, 20 listopada 2012

Gamberetti al pomodoro, czyli krewetki w sosie pomidorowym



Nie wiem czy pamiętacie, ale tuż po powrocie z Rzymu obiecałam, że podam przepis na Gamberetti al pomodoro. Przypomniałam sobie o tym gdy szłam dziś rano na dworzec, przedzierając się przez poranne mgły i ściskając w rękach kubek bardzo znanej firmy, wypełniony gorącą kawą z cynamonem:) Wracając wpadłam po krewetki i do dzieła!

Gamberetti al pomodoro - Krewetki w sosie pomidorowym


Składniki

2 porcje
250 g krewetek Black Tiger (ja użyłam mrożonych)
1 torebka białego ryżu
4 pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół dużej cebuli
1 duży ząbek czosnku

Przygotowanie


1. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony ząbek czosnku podsmażam na patelni wysmarowanej oliwą z oliwek.
2. Dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę.
3. Czekam aż pomidory puszczą sok, dodaję soli do smaku.
4. Gotuję całość przez 2-3 minuty, po czym mielę na gładki sos.
5. Ponownie wstawiam na gaz dodaję pieprz cayenne i czekam aż trochę wody odparuje a sos zgęstnieje.
6. Na drugiej patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam krewetki.
7. Ryż gotuję wg wskazań na opakowaniu.
Resztę widać na talerzu, układam ryż oraz krewetki i polewam sosem.


Smacznego!


♥ Przypominamy o naszym konkursie !

I jeszcze drzwi na Zatybrzu:)


3 komentarze:

  1. Lubię takie dania :) Krewetki w tym zestawieniu muszą być bardzo dobre. Chyba przekonałaś mnie do zakupu ich po baardzo długiej przerwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. tak dawno nie jadłam juz krewetek ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...