Nie wiem czy pamiętacie, ale tuż po powrocie z Rzymu obiecałam, że podam przepis na Gamberetti al pomodoro. Przypomniałam sobie o tym gdy szłam dziś rano na dworzec, przedzierając się przez poranne mgły i ściskając w rękach kubek bardzo znanej firmy, wypełniony gorącą kawą z cynamonem:) Wracając wpadłam po krewetki i do dzieła!
Gamberetti al pomodoro - Krewetki w sosie pomidorowym
Składniki
2 porcje
250 g krewetek Black Tiger (ja użyłam mrożonych)
1 torebka białego ryżu
4 pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół dużej cebuli
1 duży ząbek czosnku
Przygotowanie
2. Dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę.
3. Czekam aż pomidory puszczą sok, dodaję soli do smaku.
4. Gotuję całość przez 2-3 minuty, po czym mielę na gładki sos.
5. Ponownie wstawiam na gaz dodaję pieprz cayenne i czekam aż trochę wody odparuje a sos zgęstnieje.
6. Na drugiej patelni rozpuszczam łyżkę masła i podsmażam krewetki.
7. Ryż gotuję wg wskazań na opakowaniu.
Resztę widać na talerzu, układam ryż oraz krewetki i polewam sosem.
Smacznego!
♥ Przypominamy o naszym konkursie !
I jeszcze drzwi na Zatybrzu:)
Lubię takie dania :) Krewetki w tym zestawieniu muszą być bardzo dobre. Chyba przekonałaś mnie do zakupu ich po baardzo długiej przerwie.
OdpowiedzUsuńtak dawno nie jadłam juz krewetek ...
OdpowiedzUsuń