poniedziałek, 21 stycznia 2013

Roladki kurczęce z bogatym wnętrzem

Czas na porządny obiad, niosący trochę słońca i ciepła w ten zasypany białym puchem świat!

Składniki:

na 4 roladki

4 filety z piersi kurczaka
12 plastrów szynki dojrzewającej
6 suszonych pomidorów* 
ok. 10 zielonych oliwek
80 g mozzarelli
3 łyżki zielonego pesto
szczypta cząbru i rozmarynu (użyłam suszonego)

Przygotowanie:

1. Oczyszczam filety z kurczaka, przekrawam do połowy szerokości, żeby powstały kieszonki, które później wypełnię farszem.
2. Do miski wrzucam pokrojony w drobną kostkę ser mozzarella, posiekane oliwki i suszone pomidory, posypuję cząbrem (a może cząberem...) i rozmarynem, po czym dokładnie mieszam.
3. Wypełniam farszem 'kurczakowe kieszonki', a wierzch kurczaka smaruję zielonym pesto.
4. Rozwijam folię aluminiową, układam na niej po trzy plasterki szynki dojrzewającej, tak żeby na siebie nachodziły. Na szynce kładę filet z kurczaka i dokładnie zawijam w folię aluminiową.
5. Roladki piekę przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.

Uwaga: w tym przepisie nie używam soli, ponieważ roladki będą wystarczająco esencjonalne przez szynkę dojrzewającą i suszone pomidory.


Roladki najlepiej smakują ze świeżą rukolą, skropioną odrobiną sosu winegret lub po prostu kilkoma kroplami soku z cytryny.

*Mogą być w oleju, ale ja użyłam całkiem suchych. Wówczas trzeba je pokroić i zanurzyć na 2 min. w gotującej się wodzie, następnie odcedzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...