piątek, 29 marca 2013
Pizza Italiano - chrupiąca na cienkim spodzie
Składniki:
Ciasto
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka wody lub oliwy z oliwek
tymianek
bazylia
oregano
Dodatki
Wg uznania, tym razem dodałam ser żółty i zielone oliwki.
Przygotowanie:
1. W 60 ml ciepłej wody rozpuszczam suche drożdże, razem ze szczyptą cukru i 3 łyżkami mąki. Zostawiam w ciepłym miejscu na pół godziny.
2. Do miski przesiewam mąkę i sól. Wlewam drożdże i resztę ciepłej wody oraz łyżkę oliwy.
3. Zagniatam ciasto, aż do uzyskania gładkiej masy ok. 10 min. Zostawiam ciasto, przykryte ściereczką na pół godziny w ciepłym miejscu.
4. Blachę smaruję odrobiną oliwy i kładę na niej rozwałkowane ciasto.
5.Rozsmarowuję sos i dekoruję dodatkami.
6. Piekę w 220 st. C przez 10-12 minut.
7. Na koniec można posypać tartym parmezanem lub świeżą bazylią.
Smacznego!
Zosieńka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńpychotka! :) musze wypróbować ten przepis :D
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmm:P
OdpowiedzUsuńZu::*:*:*:*:
umieram.... mniam :)
OdpowiedzUsuń