Składniki:
garść bobu
jajko
3 łyżki octu winnego jasnego
sól i pieprz
masło
chleb pełnoziarnisty
Przygotowanie:
1. Bób gotuję w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Obieram z łupinek i rozgniatam widelcem (można też użyć blendera) z łyżeczką masła i szczyptą soli.
2. W garnuszku zagotowuję wodę, dodaję ocet. Jajko wylewam do szklanej miseczki.
3. Gdy woda już bardzo mocno "bulgocze", szybkim ruchem wylewam jajko z miseczki, po czym łyżką zagarniam białko tak żeby osłoniło całe żółtko. Wyjmuję z garnuszka łyżką cedzakową
4. Na kromce podpieczonego chleba pełnoziarnistego, rozsmarowuję pastę z bobu, układam jajko w koszulce. Na wierzchu posypuję świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.
Smacznego!
xxx
-Salome
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZu:*:*:*:*