niedziela, 17 marca 2013

Pasta z bobu i jajko w koszulce

 W naszym domu trochę zapomniane, jajko w koszulce. Do tego pasta z bobu i chrupiąca grzanka.

Składniki:
garść bobu
jajko
3 łyżki octu winnego jasnego
sól i pieprz
masło
chleb pełnoziarnisty

Przygotowanie:
1. Bób gotuję w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. Obieram z łupinek i rozgniatam widelcem (można też użyć blendera) z łyżeczką masła i szczyptą soli.

2. W garnuszku zagotowuję wodę, dodaję ocet. Jajko wylewam do szklanej miseczki.
3. Gdy woda już bardzo mocno "bulgocze", szybkim ruchem wylewam jajko z miseczki, po czym łyżką zagarniam białko tak żeby osłoniło całe żółtko. Wyjmuję z garnuszka łyżką cedzakową

4. Na kromce podpieczonego chleba pełnoziarnistego, rozsmarowuję pastę z bobu, układam jajko w koszulce. Na wierzchu posypuję świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli.

Smacznego!
xxx
-Salome




1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...