czwartek, 23 stycznia 2014

Czekoladowe brownie z kajmakiem

Słodko, bardzo słodko. I bardzo czekoladowo!

Czekoladowe brownie z kajmakiem
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady + dwa paski do dekoracji
100 g mlecznej czekolady
200 g masła
3 jajka
270 g cukru
cukier z wanilią
135 g mąki
szczypta soli
pół puszki kajmaku
pół płaskiej łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzewam do 160 st. C.
2. W kąpieli wodnej topię czekoladę razem z pokrojonym w kostkę masłem.
3. Jajka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Dodaję przestudzoną masę czekoladową i miksuję.
5. Dodaję mąkę i szczyptę soli, dalej miksując. 
6. Przekładam ciasto do formy prostokątnej o wymiarach 20 x 30 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Posypuję delikatnie i równomiernie cynamonem, w równych odległościach  (co ok. 3 cm) nakładam po pół łyżeczki kajmaku.
8. Piekę 20 minut i odstawiam do przestudzenia. Następnie topię dwa paski ciemnej czekolady i polewam ciasto "w kratkę". 


 Idealne na słodkie, leniwe śniadanie <3


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...