środa, 5 lutego 2014

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy
Składniki:
/5 porcji/
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
100 g masła
4 łyżki bardzo mocnego espresso
200 g gorzkiej czekolady

+ 3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie:
1. Czekoladę połamaną na kawałki roztapiam razem z kawą w kąpieli wodnej.
2. Dodaję pokrojone w kosteczkę masło.Mieszam i zdejmuję z ognia.
3. Z cukru i żółtek robię kogel-mogel. Dokładnie mieszam razem z masą czekoladową.
4. Ubijam białko na sztywną pianę z odrobiną cukru.
5. Dodaję białko do masy czekoladowej i delikatnie mieszam. (Uwaga: to bardzo ważne żeby dodać białko do czekolady, a nie na odwrót, żeby mus był puszysty i lekki)
6. Przekładam do miseczek/kieliszków/kokilek, posypuję wiórkami kokosowymi i wkładam do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na dwie lub trzy godziny.


Smacznego!
Zosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...