Wakacje świąteczne minęły bardzo szybko, już za chwilę trzeba będzie wrócić do rzeczywistości. Jednak, żeby Święta trwały jeszcze chwilę, przedstawiamy sernik cynamonowo-pomarańczowy, oblany białą czekoladą i posypany mieszanką migdałów, orzechów włoskich oraz posiekanych pistacji.
Sernik cynamonowo-pomarańczowy*
Składniki:
300 g kruchych ciasteczek, np. "bebe"
100 g masła
1 płaska łyżka cynamonu
500 g twarogu na sernik
160 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 jajka
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
130 g białej czekolady (100 g na polewę + 30 g do masy serowej)
dowolne orzechy do posypania
dowolne orzechy do posypania
Przygotowanie:
Spód
Spód
1. Mielę blenderem pokruszone ciasteczka, dodaję miękkie, pokrojone w kosteczkę masło i cynamon -zagniatam.
2. Wykładam tortownicę o średnicy 20 cm folią aluminiową (lub przykrywam jedynie spód papierem do pieczenia). Wylepiam spód i wysokie boki masą ciasteczkową.
3. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Masa
1. Ucieram ser z cukrem, po czym miksuję dalej dodając po jednym jajku. Następnie skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, budyń, cynamon i posiekaną białą czekoladę (30 g).
2. Wlewam masę serową do tortownicy.
3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 45-50 minut (w trakcie pieczenia przykrywam zazwyczaj go z wierzchu folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł).
4. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w środku, uchylając lekko drzwiczki, żeby się powoli przestudził.
5. Przestudzony sernik polewam roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypuje orzechami (mieszanka migdałów, orzechów włoskich i pistacji).
3. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Masa
1. Ucieram ser z cukrem, po czym miksuję dalej dodając po jednym jajku. Następnie skórkę pomarańczową, cukier waniliowy, budyń, cynamon i posiekaną białą czekoladę (30 g).
2. Wlewam masę serową do tortownicy.
3. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, na 45-50 minut (w trakcie pieczenia przykrywam zazwyczaj go z wierzchu folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekł).
4. Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w środku, uchylając lekko drzwiczki, żeby się powoli przestudził.
5. Przestudzony sernik polewam roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypuje orzechami (mieszanka migdałów, orzechów włoskich i pistacji).
*przepis na podstawie sernika na piernikowym spodzie White Plate
Smacznego!
fantastyczny sernik! tak świetnie połączone smaki, zimowo-świąteczne :) aż chce się powrócić do tamtych dni :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Cynamon, pomarańcze, czekolada..zakochałam się w nim nawet bez próbowania :)
OdpowiedzUsuńświetnie wykombinowałyście ten sernik. uwielbiam połączenie cynamon-pomarańcza!
OdpowiedzUsuńbardzo sympatyczny ten Wasz blog :)
Cynamon i pomarańcza, bardzo świątecznie ;) Plus - bardzo fajny blog, pierwszy raz tu trafiam, zaraz pooglądam sobie Wasze dzieła ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńApetyczne połączenie w moim ulubionym cieście- serniku:)
OdpowiedzUsuń