czwartek, 20 marca 2014

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Wielki powrót z nową zupą. Jak widać na załączonym obrazku w doniczkach ziele się zieleni. Przyroda budzi się do życia, z czego jesteśmy niezwykle rade. Dzisiaj prezentujemy zupę marchewkową z mleczkiem kokosowym i tymiankiem.Oprócz tego w czeluściach kuchennych dusiły się polędwiczki na białym winie z sosem holenderskim, których nie zdążyłam uwiecznić na kliszy. Ale jakże dużo radości sprawiło nam otwieranie butelki chardonnay według instrukcji z youtube:)

Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

Składniki:
/4 porcje/
600 ml bulionu warzywnego
3 duże marchewki (lub 4 średniej wielkości)
1 cebula
1 ziemniak
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól do smaku
50 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie:
1. Warzywa obieram ze skórki i kroję w niewielkie kawałki.
2. Wrzucam wszystkie do garnka, zalewam gorącym bulionem, dodaję przyprawy i gotuję, aż warzywa będą miękkie.
3. Mielę blenderem na gładki krem, dosalam do smaku, dodaję ok. 50 ml mleczka kokosowego i mieszam.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. marchewkowej z mleczkiem nie robiłam, za to z czystym sumieniem mogę polecić krem z dyni z mleczkiem i imbirem - super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...