niedziela, 16 listopada 2014

Tort dacquoise z kremem cynamonowym

Dzisiaj przepis na nasz ulubiony, najcudowniejszy tort bezowy!

Tort dacquoise z kremem cynamonowym

Składniki:
Beza
6 białek (w temperaturze pokojowej)
300 g drobnego, białego cukru
3 łyżki cukru demerara
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
10 posiekanych daktyli

Krem
250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
łyżeczka cynamonu
10 posiekanych daktyli
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:
Beza
1. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
2. Przygotowujemy dwie blachy, smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na każdej z blach rysujemy okrąg o średnicy 23 cm.
3. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier (biały i demerara), powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy jeszcze sok z cytryny i posiekane daktyle - mieszamy.
4. Wykładamy bezę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, dokładnie wypełniając narysowane na nim okręgi. Na wierzchu posypujemy odrobiną cynamonu.
5. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 90 min.
6. Kiedy beza będzie gotowa, zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.

Krem
1. W misce ubijamy serek mascarpone.
2. Dodajemy masę kajmakową i cynamon, ubijamy dalej.
3. Na koniec mieszamy krem z posiekanymi daktylami i orzechami laskowymi.

4. Przekładamy blaty bezowe kremem cynamonowym i wstawiamy tort do zamrażarki na całą noc. Najlepiej smakuje bardzo, bardzo mocno schłodzony. Smacznego!


7 komentarzy:

  1. U mnie dacquoise był ostatnio, tylko z odrobinę innym kremem. Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chcę byc cudotworczynią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, czasem cuda się zdarzają, te jadalne są najlepsze ;)

      Usuń
  3. Ożeszty ;-))) Uwielbiam, ale nigdy sama nie zrobiłam. Krem cynamonowy, to musi być coś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, musisz spróbować! Mi zawsze wydawał się strasznie pracochłonny, a całkiem łatwo poszło, a w smaku cudowny :)

      Usuń
  4. Uwielbiam go z kremem kawowym, z cynamonowym musiał smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc to zrobiłam dwa - jeden cynamonowy, a drugi kawowy z daktylami i orzechami włoskimi. Kawa i beza to zawsze pyszne połączenie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...