Dzisiaj przepis na nasz ulubiony, najcudowniejszy tort bezowy!
Tort dacquoise z kremem cynamonowym
Składniki:
Beza
6 białek (w temperaturze pokojowej)
300 g drobnego, białego cukru
3 łyżki cukru demerara
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
10 posiekanych daktyli
Krem
250 g serka mascarpone
200 g masy kajmakowej
łyżeczka cynamonu
10 posiekanych daktyli
1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Przygotowanie:
Beza
1. Nastawiamy piekarnik na 180 st. C.
2. Przygotowujemy dwie blachy, smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na każdej z blach rysujemy okrąg o średnicy 23 cm.
3. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajemy cukier (biały i demerara), powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy jeszcze sok z cytryny i posiekane daktyle - mieszamy.
4. Wykładamy bezę na wcześniej przygotowany papier do pieczenia, dokładnie wypełniając narysowane na nim okręgi. Na wierzchu posypujemy odrobiną cynamonu.
5. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 90 min.
6. Kiedy beza będzie gotowa, zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin.
Krem
1. W misce ubijamy serek mascarpone.
2. Dodajemy masę kajmakową i cynamon, ubijamy dalej.
3. Na koniec mieszamy krem z posiekanymi daktylami i orzechami laskowymi.
4. Przekładamy blaty bezowe kremem cynamonowym i wstawiamy tort do zamrażarki na całą noc. Najlepiej smakuje bardzo, bardzo mocno schłodzony. Smacznego!
U mnie dacquoise był ostatnio, tylko z odrobinę innym kremem. Coś cudownego :)
OdpowiedzUsuńTeż chcę byc cudotworczynią :D
OdpowiedzUsuńTak, czasem cuda się zdarzają, te jadalne są najlepsze ;)
UsuńOżeszty ;-))) Uwielbiam, ale nigdy sama nie zrobiłam. Krem cynamonowy, to musi być coś...
OdpowiedzUsuńKarolina, musisz spróbować! Mi zawsze wydawał się strasznie pracochłonny, a całkiem łatwo poszło, a w smaku cudowny :)
UsuńUwielbiam go z kremem kawowym, z cynamonowym musiał smakować ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPrawdę mówiąc to zrobiłam dwa - jeden cynamonowy, a drugi kawowy z daktylami i orzechami włoskimi. Kawa i beza to zawsze pyszne połączenie :)
UsuńSlot Machines - Casino Slot Machines
OdpowiedzUsuńSlot machines 검증사이트목록 in Canada (SGT) casinos. Since 1999, slot machines sc 벳 have 해외배당 been popular with the wealthy and those who have an interest 토큰 룰렛 in casino gambling. 1xbet 먹튀