Przepisy na trzy rodzaje past do chleba. Na śniadanie, imprezowe przekąski i inne okazyje!
Na froncie widzicie pastę inspirowaną Grecją.
Pasta z cieciorki, z serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki:
puszka cieciorki
2-3 łyżki suszonych pomidorów w zalewiesok z połowy limonki
ser feta 200 g
2 ząbki czosnku
trzy szczypty ostrej papryki
Coś na kształt hummusu. Z suszonymi pomidorami i pietruszką.
Składniki:
puszka cieciorki
3 łyżki podprażonego sezamu
3 łyżki posiekanej pietruszki
1-2 łyżki suszonych pomidorów w zalewie
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku*
posiekany, lub zmielony kumin (1 mała, płaska łyżeczka)**
sól i pieprz
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Żadnej filozofii - mielimy wszystko jak leci blenderem :)
*W obu przypadkach dodałam pieczony czosnek (piekarnik 200 st. C, ok. 10 minut), ma dużo delikatniejszy smak.
** Jeśli nie mamy mielonego kuminu, warto go wcześniej posiekać - to pozwoli wydobyć jego aromat. Z doświadczenia wiem, że blendery nie zawsze dają sobie z nim radę:)Baba ghanoush, czyli pasta z pieczonych bakłażanów
Składniki:
2-3 bakłażany (lepiej trzy małe; razem około 500 g)
1 łyżka pasty tahini (zastąpiłam 3 łyżkami prażonego sezamu)
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy
kumin (posiekany, albo mielony - 1 mała, płaska łyżeczka)
2 szczypty ostrej paprykisól do smaku
Przygotowanie:
1. Bakłażany nakłuwamy widelcem, układamy na blaszce razem z ząbkami czosnku, polewamy trzema łyżkami oliwy.2. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut (200 st. C).
3. Kiedy bakłażan jest już miękki, wyciągamy z pieca, przekrawamy na połówki i wybieramy łyżką miąższ. Przekładamy do miski.
4. Dodajemy resztę składników i dokładnie mielimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz