wtorek, 21 marca 2017

Cynamonowe jabłka z chrupiącą kruszonką

Po spektakularnie długiej przerwie wracamy do dzielenia się naszymi przepisami!

Dziś najszybszy, najprostszy i najpyszniejszy deser i wbrew zapewnieniom naszej Mamy nie chodzi tu o cukier w kostkach.

Plasterki jabłka zapiekane pod warstwą złocistej, chrupiącej kruszonki to idealny deser na deszczowe wczesnowiosenne dni.

Jabłka zawierają witaminę C i pektyny, które oczyszczają organizm (pieczone ze skórką są delikatniejsze niż surowe), a cynamon to naturalny antybiotyk!

Deser można podawać tradycyjnie z lodami, ale zamiast dodawać zbędnych kalorii polecam popijać go tylko herbatą z mięty, bo sam w sobie jest bardzo słodki.

Nie wierzcie na słowo, spróbujcie sami.

Składniki:

2 średnie jabłka
1 łyżka zimnego masła
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
cynamon


Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na 200 st. C.
2. Jabłka umyj i pokrój w talarki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp cynamonem.
3. Do rozdrabniającego/siekającego pojemnika blendera wrzuć masło, cukier i mąkę. Miksuj przez około minutę - jest to idealne rozwiązanie jeśli nie lubisz ugniatać ciasta.


4. Powstałą kruszonką posyp równomiernie jabłka.
5. Piecz przez około 10-15 minut. Najlepiej sprawdzać co jakiś czas - jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą wersję włącz termoobieg.


Podane ilości składników zapewnią deser dla dwóch osób, jedna porcja to około 200 kcal.

Love xxx

Ula

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...