środa, 20 czerwca 2012

Tarta na prawie wegańskim spodzie


Wspaniałe wegańskie ciasto na tartę. Ja po upieczeniu spodu dodałam do środka jogurt i truskawki, ale można równie dobrze ułożyć w środku pokrojone w plasterki jabłka, posypać cukrem i zapiec przez 20-25 minut w
180 st.C

Składniki na 6 porcji
100 g masła zimnego*
5 łyżek wody
180 g mąki
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki brązowego cukru

1. Masło kroję w drobną kostkę, dodaję mąkę, kakao, cukier i wodę.
2. Zagniatam aż ciasto stanie się gładką masę i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut
3. Dzielę ciasto na 6 części, każdą z nich rozwałkowuję na grubość ok. 0,5 cm i wykładam nim małe żaroodporne foremki do tart. Nakłuwam ciasto widelcem.
4. Piekę w piecu rozgrzanym na 180 st. C przez 20-25 min.
5. Po upieczeniu, studzę i wykładam jogurtem i truskawkami, lub tak jak pisałam wcześniej zaraz po wyjęciu z pieca układam na spodzie kilka warstw cienkich plasterków jabłka, posypuję cukrem i cynamonem. Wstawiam do pieca jeszcze na 20-25 min.
*w wersji wegańskiej masło można zastąpić margaryną ;)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...