(3 porcje)
2 duże pory (ok. 230 g)
2 ziemniaki (ok. 210 g)
350 ml bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
płaska łyżka miodu akacjowego
200 ml mleka
łyżeczka tymianku
szczypta kardamonu i pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy
Przygotowanie:
1. W garnuszku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony por.
2. Duszę na małym ogniu aż por zmięknie (ok. 5-6 min.).
3. Następnie wrzucam dość drobno pokrojone ziemniaczki, sól i pieprz oraz tymianek.
4. Mieszam i zalewam bulionem, przykrywam pokrywką i gotuję aż ziemniaki będą całkiem miękkie (ok. 15 min.).
5. Nad garnuszkiem ucieram gałkę muszkatołową, mieszam.
6. Zdejmuję z ognia i mielę blenderem, powoli dolewając mleko.
7. Na koniec dokładam jeszcze miód akacjowy i dosłownie szczyptę kardamonu i pieprzu cayenne.
8. Jeszcze raz dokładnie mieszam i zostawiam na kilka minut, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.
Bon appétit!
.::zainspirowane filmem Faceci od kuchni::.
Pory i miód? Niekonwencjonalnie, acz podoba mi się - lubię eksperymenty. Myślę, że niedługo spróbuję tej zupy.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) z przyjemnością bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń