czwartek, 2 sierpnia 2012

Krem z porów z miodem akacjowym i Faceci od kuchni

Tak jak zapowiadałam, dzisiaj nawiązanie do francusko-hiszpańskiej produkcji Faceci od kuchni. Przy okazji oglądania tego całkiem przyjemnego filmu, na nowo odkryłam uroczy klimat poznańskiego kina Rialto. Myślałam, że po zamknięciu Amarantu nie poczuję już tej specyficznej atmosfery, a jednak odnalazłam jej pewną namiastkę w Rialto (plusem są z pewnością bardzo wygodne fotele :D). Wracając do tematu, przed wami Krem z porów z miodem akacjowym, w ostatniej chwili dodałam jeszcze szczyptę kardamonu.

Składniki:
(3 porcje)
2 duże pory (ok. 230 g)
2 ziemniaki (ok. 210 g)
350 ml bulionu warzywnego
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
płaska łyżka miodu akacjowego
200 ml mleka
łyżeczka tymianku
szczypta kardamonu i pieprzu cayenne
sól i pieprz do smaku
łyżka oliwy

Przygotowanie:
1. W garnuszku rozgrzewam oliwę, dodaję pokrojony por.
2. Duszę na małym ogniu aż por zmięknie (ok. 5-6 min.).
3. Następnie wrzucam dość drobno pokrojone ziemniaczki, sól i pieprz oraz tymianek.
4. Mieszam i zalewam bulionem, przykrywam pokrywką i gotuję aż ziemniaki będą całkiem miękkie (ok. 15 min.).
5. Nad garnuszkiem ucieram gałkę muszkatołową, mieszam.
6. Zdejmuję z ognia i mielę blenderem, powoli dolewając mleko.
7. Na koniec dokładam jeszcze miód akacjowy i dosłownie szczyptę kardamonu i pieprzu cayenne.
8. Jeszcze raz dokładnie mieszam i zostawiam na kilka minut, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły.

Bon appétit!
.::zainspirowane filmem Faceci od kuchni::.


2 komentarze:

  1. Pory i miód? Niekonwencjonalnie, acz podoba mi się - lubię eksperymenty. Myślę, że niedługo spróbuję tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie :) z przyjemnością bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...