Kakaowe muffinki z wiśniami i cynamonem
12 sztuk
Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej
50 g mąki pszennej graham
150 g cukru
1 ½ czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml jogurtu naturalnego
2 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
+ 3 łyżki ciemnego kakao, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, mrożone wiśnie, 3 łyżki pestek słonecznika*
Przygotowanie:
1. Suche składniki mieszam razem w misce.
2. Mokre składniki dokładnie łączę w osobnym naczyniu, po czym przelewam do suchych i dokładnie mieszam dorzucając pestki słonecznika.
3. Foremki wypełniam do ⅔ pojemności, następnie układam na nich kilka pokrojonych wcześniej na kawałki wiśni i przykrywam jeszcze jedną łyżką ciasta.
4. Na koniec można jeszcze posypać pestkami słonecznika.
5. Piekę ok. 15 minut w 200 st. C.
*te składniki można zastąpić też orzechami, czekoladą czy co tam się uchowało w kuchennych szafkach;)
Są też na ulicach koty co się jeżą choć można je zabrać na ręce i głaskać. Piękne ale ja jestem uczulona, także tylko robię zdjęcia:)
-Salome
Piękne macie zdjęcia, cała trojka ; ) Zjawiskowe z Was kobietki ; )
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię piec muffinki z tego co mam pod ręką, jakoś tak najfajniej to wspominam, spontanicznie i z pasją :P Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńkażdy nawija tylko o jedzeniu... A CO Z KOTKIEM???!!! słodziak ale muffinki chyba też dobre:P (Stasiu:)
OdpowiedzUsuńZu:*:*:*