Karmelizowane na miodzie placuszki migdałowo-daktylowe
Składniki:
2 porcje
2 jajka
6 łyżek otrębów owsianych
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka kakao naturalnego (opcjonalnie)
1 mały banan
migdałów i daktyli ile dusza zapragnie
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
1. Jajka mieszam z jogurtem, cynamonem, ewentualnie kakaem.
2. Dodaję rozgnieciony widelcem banan, otręby, drobno pokrojone daktyle i migdały.
3. Mieszam dokładnie i odstawiam na 10 minut, żeby otręby spęczniały.
4. Smażę na rozgrzanej patelni, aż ładnie przyrumienią się z obu stron.
5. Na koniec gdy jeszcze są na patelni oblewam placuszki odrobiną miodu i karmelizuję.
*ja dodałam kakao dopiero po tym jak usmażyłam z połowy ciasta trochę "białych placuszków", potem na talerzu ułożyłam naprzemiennie ciemne z białymi.
xxx
Salome
Jak Hamburger z Maca? Nawet nie przyrównuj :) Te kapcie z maca nigdy nie są tak ładnie przyrumienione :) Pomysł z karmelizacją jest boski, zapisuję do szybkiego wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie na tych Twoich obrazkach.
OdpowiedzUsuń