wtorek, 2 października 2012

Zapiekanka dyniowa z mozzarellą

I znowu dynia. Tak, ale cóż poradzić. Dwa tygodnie temu zrobiłam pieczoną dynię i znowu mnie zauroczyła:)
4 porcje

Składniki:
1,5 kg dyni
1 pomidor obrany ze skórki
dwa ząbki czosnku
2 kulki mozzarelli (po 125 g jedna)
tymianek
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
1. Piec rozgrzewam do 200 st. C na termoobiegu.
2. Z dyni, dużą łyżką wydłubuję pestki i obieram ją ze skórki, kroję w kosteczki albo szerokie paski.
3. Pomidor kroję w plastry, czosnek obieram i również kroję w plasterki.
4. Smaruję blachę oliwą i układam na niej dynię, plasterki czosnku i pomidora. Dodaję trochę soli, pieprzu i tymianku. Piekę przez ok. 15 minut aż zmiękną.
5. Przekładam  całość do żaroodpornej foremki, na wierzchu układam plastry mozzarelli i zapiekam przez ok. 4-6 minut (w zależności od tego jak mocno ma się przypiec ser).

*manewr z blachą można pominąć i warzywa od razu piec w naczyniu żaroodpornym, ale wtedy zajmuje to trochę więcej czasu. Poza tym, mi się nie zmieściły od razu w foremce i dopiero po upieczeniu na blaszce zmniejszyły trochę objętość:)



3 komentarze:

  1. Dużo sera, dużo dyni, czyli już to lubię! : Ten ciągnący się, gorący ser to coś, co jesienią uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mnie też zauroczyła pieczona dynia. i Twój ostatni obrazek.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...