piątek, 29 marca 2013
Tarta daktylowa a'la mazurek wielkanocny - bez cukru
Tarta daktylowa a'la mazurek specjalnie dla tych, którzy nie mogą cieszyć się tradycyjnym kajmakowym zawierającym rafinowany cukier. Tutaj mamy jedynie miód i naturalny cukier z daktyli.
Składniki:
Spód tarty
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka
Wnętrze tarty
450 g suszonych daktyli
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/2 szklanki wody
garść posiekanych orzechów (u mnie migdały i orzechy laskowe)
Przygotowanie:
Spód tarty
1. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję masło i kroję dużym nożem aż powstaną grudki.
2. Dodaję dwa żółtka, miód i wodę. Zagniatam aż do uzyskania jednolitej masy.*
3. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 2 godziny.
4. Po tym czasie ponownie ugniatam ciasto i wylepiam nim formę do tarty.
5. Delikatnie nakłuwam ciasto widelcem i piekę w temperaturze 190 st. C przez 12 minut.
*Przed zagniataniem ciasta, najlepiej jest zanurzyć ręce w lodowatej wodzie, po czym dokładnie je osuszyć. Wówczas ciasto po upieczeniu będzie bardziej kruche i delikatne.
Wnętrze tarty
1. Do rondelka wlewam sok z pomarańczy i wodę.**
2. Dodaję pokrojone daktyle.***
3. Gotuję na niewielkim ogniu, często mieszając aż daktyle mocno zmiękną.
4. Zdejmuję rondelek z ognia i mielę blenderem na gładką masę.
5. Dodaję posiekane orzechy i mieszam. Wykładam całość na spód tarty i wygładzam wierzch, dodatkowo posypując jeszcze orzechami.
**Wodę można zastąpić dodatkowym sokiem z pomarańczy.
***Można również dodać szczyptę cynamonu.
Smacznego i dobranoc wszystkim nocnym, wielkanocnym cukiernikom:)
Salome
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Genialny przepis dla kogoś takiego, jak ja. Uwielbiam daktyle, a niekoniecznie lubię tradycyjne słodkości. Wielkanocne rewolucje w tym stylu to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńLubię piec takie dekadenckie ciasta:) Nie mogę w tym roku zwykłego cukru więc szukałam czegoś na zastępstwo i to jest strzał w dziesiątkę! W połączeniu z kruchym ciastem smakuje cudownie, a teraz jeszcze wpadłam na pomysł, że można by dodać do środka trochę kakao i byłoby bardziej czekoladowo;)
Usuńale pycha na wielkanoc mam nadzieje że takie coś będzie u was;)
OdpowiedzUsuńdo jutra:*
Zu:*:*:*:*:*
Jasne, będzie o wiele więcej:*
Usuńty ale tego nie jadłam:/
OdpowiedzUsuńZu:*:*:*:*