piątek, 29 marca 2013

Tarta daktylowa a'la mazurek wielkanocny - bez cukru


Tarta daktylowa a'la mazurek specjalnie dla tych, którzy nie mogą cieszyć się tradycyjnym kajmakowym zawierającym rafinowany cukier. Tutaj mamy jedynie miód i naturalny cukier z daktyli.

Składniki:

Spód tarty
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki zimnej wody
2 żółtka

Wnętrze tarty
450 g suszonych daktyli
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/2 szklanki wody
garść posiekanych orzechów (u mnie migdały i orzechy laskowe)

Przygotowanie:

Spód tarty
1. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję masło i kroję dużym nożem aż powstaną grudki.
2. Dodaję dwa żółtka, miód i wodę. Zagniatam aż do uzyskania jednolitej masy.*
3. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odkładam do lodówki na 2 godziny.
4. Po tym czasie ponownie ugniatam ciasto i wylepiam nim formę do tarty.
5. Delikatnie nakłuwam ciasto widelcem i piekę w temperaturze 190 st. C przez 12 minut.
*Przed zagniataniem ciasta, najlepiej jest zanurzyć ręce w lodowatej wodzie, po czym dokładnie je osuszyć. Wówczas ciasto po upieczeniu będzie bardziej kruche i delikatne.

Wnętrze tarty
1. Do rondelka wlewam sok z pomarańczy i wodę.**
2. Dodaję pokrojone daktyle.***
3. Gotuję na niewielkim ogniu, często mieszając aż daktyle mocno zmiękną.
4. Zdejmuję rondelek z ognia i mielę blenderem na gładką masę.
5. Dodaję posiekane orzechy i mieszam. Wykładam całość na spód tarty i wygładzam wierzch, dodatkowo posypując jeszcze orzechami.
**Wodę można zastąpić dodatkowym sokiem z pomarańczy.
***Można również dodać szczyptę cynamonu.

Smacznego i dobranoc wszystkim nocnym, wielkanocnym cukiernikom:)
Salome

5 komentarzy:

  1. Genialny przepis dla kogoś takiego, jak ja. Uwielbiam daktyle, a niekoniecznie lubię tradycyjne słodkości. Wielkanocne rewolucje w tym stylu to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię piec takie dekadenckie ciasta:) Nie mogę w tym roku zwykłego cukru więc szukałam czegoś na zastępstwo i to jest strzał w dziesiątkę! W połączeniu z kruchym ciastem smakuje cudownie, a teraz jeszcze wpadłam na pomysł, że można by dodać do środka trochę kakao i byłoby bardziej czekoladowo;)

      Usuń
  2. ale pycha na wielkanoc mam nadzieje że takie coś będzie u was;)
    do jutra:*
    Zu:*:*:*:*:*

    OdpowiedzUsuń
  3. ty ale tego nie jadłam:/
    Zu:*:*:*:*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...