Babeczki z jabłkami i cynamonową skorupką
(12 babeczek)
Składniki:
120 g masła
150 g cukru
4 białka
120 ml mleka
100 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki
+cukier i cynamon do posypania (5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cynamonu)
Przygotowanie:
1. Piekarniki nagrzewam do temp. 150 st. C.
2. Roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.
3. Białka ubijam na sztywno z cukrem.
4. Dodaję masło, mleko i miksuję. Po chwili dodaję również przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksuję.
5. Wylewam ciasto do foremek do 2/3 wysokości. W środek każdej wkładam po trzy plasterki jabłka.
6. Posypuję każdą z babeczek cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Wstawiam do piekarnika (150 st. C) na ok. 35-45 minut.
Salome
Jabłka i cynamon = moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne połączenie :) A cynamonowa skorupka to poezja !
OdpowiedzUsuń