piątek, 17 maja 2013

Babeczki jabłkowe z cynamonową skorupką


Dość mam pośpiechu, niech się dzieje co chce, ja robię sobie wolne. Chcę się cieszyć kwitnącym bzem, widokiem opustoszałych ulic nocą, zapachem wiosny, słońcem i pierwszymi burzami. Być może lepiej czas gromadzić niż rozrzutnie tracić w pogoni za nie wiadomo czym, potem żałować i tęsknić. Lubię piec różne słodkości patrząc za okno w kuchni, podziwiać zielone korony drzew i całą tą naturę w której dane mi jest mieszkać. I dziękuję za to wszystko.
Babeczki z jabłkami i cynamonową skorupką
(12 babeczek)

Składniki:
120 g masła
150 g cukru
4 białka
120 ml mleka
100 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko pokrojone w cienkie plasterki

+cukier i cynamon do posypania (5 łyżek cukru i 2 łyżeczki cynamonu)

Przygotowanie:
1. Piekarniki nagrzewam do temp. 150 st. C.
2. Roztapiam masło i pozostawiam do ostygnięcia.
3. Białka ubijam na sztywno z cukrem.
4. Dodaję masło, mleko i miksuję. Po chwili dodaję również przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie miksuję.
5. Wylewam ciasto do foremek do 2/3 wysokości. W środek każdej wkładam po trzy plasterki jabłka.
6. Posypuję każdą z babeczek cukrem wymieszanym z cynamonem.
7. Wstawiam do piekarnika (150 st. C) na ok. 35-45 minut.

Ciao caro!
Salome

2 komentarze:

  1. Jabłka i cynamon = moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczne połączenie :) A cynamonowa skorupka to poezja !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...