Dawno nic nie pisałam i za namową naszych czytelników (i Salome), postanowiłam, że podam wam mój nowatorski przepis. Mówiąc szczerze wyszedł mi on trochę przypadkiem, bowiem robiąc sobie bardzo późne wakacyjne śniadanie, zapragnęłam pancakes'ów, a chwilę później babeczek. Tak więc z ciasta na pancakes zrobiłam babeczki i z pewną obawą wyczekiwałam efektu. Efekt boski, zresztą sami sprawdźcie :)
Składniki:
szklanka mąki
1 duże lub 2 małe jajka
łyżka miodu
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
6 dużych truskawek
pół filiżanki borówek
masło do wysmarowania foremek
Na kruszonkę:
2 łyżki masła
po 3 czubate łyżki mąki i cukru
Sposób przygotowania:
1. Jajka, mleko i miód wlewam do miski, dojadę mąkę, proszek i dokładnie mieszam.
2. Kroję owoce i wsypuję do ciasta.
3. Smaruję foremki masłem i nakładam ciasta do połowy ich wysokości.
4. Do drugiej miski wkładam masło, mąkę i cukier, zagniatam na kruszonkę, posypuję babeczki.
5. Nastawiam piekarnik na 180 st. C i piekę przez 15 minut.
Z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz