Są ciasta, których przygotowanie wymaga cierpliwości, ale zarazem przynosi też mnóstwo radości. Nasza tarta krówkowa jest jednym z nich. Smakowała cudownie. To trochę jak wspomnienie wielkanocnych słodkości w środku lata. Półkruche ciasto, masa krówkowa i czekolada, przez noc przeczekały w czeluściach lodówki, rano wylądowała na naszym stole w ogrodzie, gdzie spałaszowaliśmy ją ze smakiem w ramach późnego śniadania.
Składniki:
250 g mąki pszennej
60 g masła
¼ szklanki (ok. 60 ml) mleka
½ szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Po prostu zagnieść gładkie ciasto: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i cukrem, masłem pokrojonym w kosteczkę, jajkiem oraz mlekiem.
2. Wstawić do lodówki na 1/2 godziny, po czym wylepić nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec w 200 st. C aż się zarumieni tj. ok. 15-20 min.
Poziom II - Masa krówkowa
Składniki:
1/2 litra tłustego mleka (3,2%) lub śmietany kremówki (36%)*
150 g cukru
125 g masła (jeżeli używacie śmietany ilość masła należy zmniejszyć do 50 g)
Przygotowanie:
3. Na patelni lub w rondlu o grubym dnie rozpuścić najpierw cukier z masłem, następnie dodać mleko/śmietanę.
4. Mieszać nieustannie aż masa zgęstnieje i dostanie delikatnie krówkowego, karmelowego koloru (to ok. 1 godziny mieszania, ale naprawdę się opłaca).
5. Wylać masę krówkową na ostudzony spód.
*tym razem użyłyśmy mleka jednak z kremówką masa wychodzi o wiele bardziej gładka, obie są przepyszne:)
Poziom III - Czekolada
1 biała czekolada
1 mleczna czekolada
6. Na koniec rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej białą i mleczną czekoladę, kolejno polać nimi tartę.
Tartę można oczywiście skonsumować od razu, najlepiej jednak zostawić ją chociaż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Smacznego!
Zdecydowanie bym zjadła i zdecydowanie nie skończyłoby się na jednym kawałku!
OdpowiedzUsuńPysznie i prosto ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń