250 g mąki
125 g zimnego masła
50 g wody
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
2 duże serki waniliowe
kubeczek malin
tabliczka białej czekolady
Przygotowanie:
1. Nastawić piec na temp. 200 st. C.
2. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dolać wodę i żółtko dodać zimne masło pokrojone w kosteczki i zimnymi dłońmi zagnieść ciasto*.
3. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
4. Wylepić formę do tarty ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem.
5. Piec w 200 st. C przez 15-20 min.
6. Po ostudzeniu spodu wyłożyć serek waniliowy, ułożyć maliny i polać całość roztopioną w kąpieli wodnej lub w mikrofali białą czekoladą.
*najlepiej włożyć je wcześniej do miski z lodem lub bardziej praktycznie potrzymać chwilę pod lodowatą wodą i osuszyć)
Salome
Mrau, mam ochotę na kawałek. Maliny i biała czekolada to zawsze dobry duet.
OdpowiedzUsuń