wtorek, 3 września 2013

Czas na herbatę. Zielona orzeźwiająca z cytryną, malinami i miętą.

O dobroczynnych właściwościach zielonej herbaty można pisać wiele. Jedno jest pewne, zielona herbata odpowiednio zaparzona zarówno w swojej czystej postaci jak i w ciekawych kompozycjach smakowych jest przepyszna. Gorąca idealna na rześki poranek, chłodna cudowna w słoneczne popołudnia.


Składniki:

1 płaska łyżka zielonej herbaty liściastej z pigwą
500 ml wody mineralnej
kilka malin
3 plasterki cytryny
3 gałązki mięty
kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Herbatę zaparzam w wodzie o temperaturze 80 st. C przez 3 minuty, przecedzam przez sitko.
2. Do dzbanka z wodą mineralną dodaję napar z herbaty, wrzucam plasterki cytryny, maliny i gałązki mięty, ewentualnie kilka kostek lodu.

Salome

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...