Składniki:
1,5 łyżki herbaty "Japan Bancha Słodkie Mango" (do kupienia np. w naszej ulubionej herbaciarni "Tea Club Puszczykowo")
litr wody o temperaturze 95 stopni
1 łyżka miodu
cytryna
Sposób przygotowania:
1. Zaparzam herbatę przez około trzy minuty, następnie przecedzam przez sitko by pozbyć się liści.
2. Dodaję łyżkę miodu i soku z cytryny, mieszam dokładnie.
3. Pozostawiam do ostygnięcia, gdy herbata osiągnie temperaturę pokojową przelewam do plastikowej butelki i wkładam do zamrażarki na całą noc.
4. Następnego dnia wyciągam butelkę, owijam ją ręcznikiem i rozkruszam znajdujący się w niej lód np. uderzając butelką o blat - jest dużo hałasu ;)
5. Rozcinam butelkę i nakładam powstałą granitę do szklanek.
6. Dodaję cytrynę i kostki lodu (lubię zamrażać je z listkami mięty w środku).
7. Do takiej mieszanki można również dolać odrobinę ulubionego syropu smakowego :)
Smacznego! :)
Możesz rozwinąć ten sposób na podryw mrożoną herbatą?
OdpowiedzUsuńJednak taka herbata to czyste złoto na gorące dni :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam pić i nawet zrobić herbaty mrożonej o smaku egzotycznych owoców. Wydaje mi się, iż byłaby ona po prostu ciut za słodka. Mi w pełni wystarcza Ice Tea https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/ice-tea-pl szczególnie o smaku cytrynowym. Wstawiam ją do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się schłodziła. Wtedy taka herbata mrożona z wkrojoną cytryną smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńNie jestem jakoś specjalną zwolenniczką mrożonych herbat. Zdecydowanie bardziej odpowiadają mi herbaty normalne lub owocowe. W końcu mam całą szufladę różnych smaków herbaty od https://big-active.pl/ więc na dobrą sprawę nie muszę długo szukać. Tylko czasami pojawia się problem której w danym momencie się napić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mrożoną herbatę, która jest świetna na duże upały. W domu często przyrządzam zieloną herbatę mrożoną z dodatkiem pomarańczy. Podaję ją w specjalnych szklankach, które kupiłam swego czasu na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Dzięki podwójnej ściance napój zawarty w szklance na dłużej zachowuje odpowiednią temperaturę.
OdpowiedzUsuń