Powoli wracam do rzeczywistości, ostatnie dni wakacji spędziłam na
badaniach terenowych w Jarocinie. Coraz bardziej lubię zawód etnologa,
taka praca to naprawdę przyjemność. Może tylko przepisywanie wywiadów
jest troszeczkę uciążliwe, ale nie ma rzeczy idealnych. Pogoda jesienna,
trochę słońca, trochę deszczu i mgły, a ja zainspirowana przepisem Asieji
na połączenie dyni z mleczkiem kokosowym, przedstawiam Wam krem
dyniowo-kokosowy z tymiankiem posypany prażonym sezamem i pestkami dyni.
Wspaniałe połączenie!
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i tymiankiem
/z przepisu Asieji lekko zmodyfikowanego/
Składniki:
1,3 kg dyni
2 ziemniaki
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
przyprawy: sól, pieprz kolorowy, słodka papryka, 4 gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
1. Obieram warzywa: dynię, ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Kroję w kosteczkę, czosnek wcześniej rozgniatam nożem i siekam.
2. W garnku rozgrzewam oliwę i dodaję cebulę z czosnkiem, podsmażam chwilę.
3. Dodaję warzywa i zalewam 1/2 litra wody, gotuję ok. 25 min, aż warzywa zmiękną.
4. Pod koniec wsypuję przyprawy. Mielę zupę blenderem i dolewam mleczko kokosowe.
5. Mieszam i jeszcze chwilkę trzymam na ogniu.
6. Podaję z prażonym na patelni sezamem i pestkami dyni.
Pyszna i jesienna zupa gotowa, smacznego!
idealna zupa na rozgrzanie! :)
OdpowiedzUsuń