wtorek, 24 września 2013

Krem dyniowy z mleczkiem kokosowym i świeżym tymiankiem

Powoli wracam do rzeczywistości, ostatnie dni wakacji spędziłam na badaniach terenowych w Jarocinie. Coraz bardziej lubię zawód etnologa, taka praca to naprawdę przyjemność. Może tylko przepisywanie wywiadów jest troszeczkę uciążliwe, ale nie ma rzeczy idealnych. Pogoda jesienna, trochę słońca, trochę deszczu i mgły, a ja zainspirowana przepisem Asieji na połączenie dyni z mleczkiem kokosowym, przedstawiam Wam krem dyniowo-kokosowy z tymiankiem posypany prażonym sezamem i pestkami dyni. Wspaniałe połączenie!

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i tymiankiem
/z przepisu Asieji lekko zmodyfikowanego/

Składniki:
1,3 kg dyni
2 ziemniaki
1 marchewka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
mała puszka mleczka kokosowego (165 ml)
przyprawy: sól, pieprz kolorowy, słodka papryka, 4 gałązki świeżego tymianku

Przygotowanie:
1. Obieram warzywa: dynię, ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek. Kroję w kosteczkę, czosnek wcześniej rozgniatam nożem i siekam.
2. W garnku rozgrzewam oliwę i dodaję cebulę z czosnkiem, podsmażam chwilę.
3. Dodaję warzywa i zalewam 1/2 litra wody, gotuję ok. 25 min, aż warzywa zmiękną.
4. Pod koniec wsypuję przyprawy. Mielę zupę blenderem i dolewam mleczko kokosowe.
5. Mieszam i jeszcze chwilkę trzymam na ogniu.
6. Podaję z prażonym na patelni sezamem i pestkami dyni.
Pyszna i jesienna zupa gotowa, smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...