piątek, 25 października 2013

Tagine wołowy z daktylami, morelami i suszonymi pomidorami



Tagine, tadżin, tajin czy tażin nie wiem. Jedno jest pewne, ta marokańska potrawa jest mi bardzo bliska ze względu na aromatyczność i smak. Dużo w niej przypraw cynamon, kardamon, kurkuma, kolendra, kumin. Do tego sok z pomarańczy i mimo, że pogoda za oknem niemalże letnia, w kuchni zapachniało świętami. Nie mam specjalnego naczynia tagine, więc użyłam zwykłego garnka o grubym dnie.

Tagine wołowy z daktylami, morelami i suszonymi pomidorami
2 porcje

Składniki:
500 g wołowiny pokrojonej w kostkę
1 łyżka mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
2 cebule pokrojone w kostkę
ząbek czosnku drobno posiekany
3-4 szklanki bulionu warzywnego
1/2 łyżeczki kuminu
szczypta mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1/4 łyżeczki kardamonu
łyżeczka cynamonu
sok z 1 pomarańczy
4-5 suszonych pomidorów w zalewie
10 suszonych daktyli posiekanych
10 suszonych moreli posiekanych
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

100 g kaszy kuskus
sok z połowy cytryny

*do podania: posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:
1. Mięso posypuję mąką i smażę na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie. Tylko kilka minut, żeby włókna się zamknęły i wołowina była soczysta po ugotowaniu. Po usmażeniu zdejmuję na miseczkę.
2. W tym samym garnku podsmażam cebulę i czosnek. Dolewam bulion warzywny i przyprawy: kolendrę, kurkumę, kardamon, cynamon, kumin. Doprowadzam do wrzenia i dodaję mięso. Przykrywam i gotuję przez 1,5 godziny na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając jeszcze wody, żeby mięso się nie przypaliło.
3. Po tym czasie dodaję posiekane suszone pomidory, pieprz cayenne, daktyle i morele. Przykrywam garnek i gotuję ok. 30-40 minut na bardzo małym ogniu.
4. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i gotuję jeszcze 5-10 minut.

5. Kuskus zalewam wrzątkiem ok 2 cm nad poziom kaszy, wkładam do niego pół cytryny i przykrywam.
6. Po ok. 5 minutach, kiedy kasza wchłonie już całą wodę, wyciągam cytrynę i wyciskam z niej sok. Dosalam kuskus do smaku i mieszam, tak żeby kasza była pulchna.

7. Wykładam ugotowany tagine na talerz, dodaję kuskus i posypuję posiekaną natką pietruszki.

W ostatnim wydaniu e-magazynu Spring Plate, ukazał się ciekawy artykuł Bloguj na zdrowie. Autorka zarysowuje wyniki swoich badań nad wpływem blogów na zdrowsze zwyczaje kulinarne ich czytelników. Ciekawa rzecz, być może jeszcze do dalszej analizy. A Wy odżywiacie się zdrowiej dzięki lekturze blogów kulinarnych? Mają wpływ na Wasz styl życia?

Spring Plate znajdziecie tutaj

Smacznego i do przeczytania!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...