niedziela, 17 listopada 2013

Bardzo szybkie ciasto kardamonowe

 Ostatnio czasu brak nam na wszystko. Praca i studia (Szulla), studia (Salome), szkoła (Zosia), a gdzie gotowanie, pieczenie? Życie płynie coraz szybciej i szybciej, piec też trzeba szybko i gotować też...
Dzisiaj przepis na bardzo szybkie ciasto w proporcjach "na oko", które zawsze wychodzi dobrze:)

Ciasto kardamonowe
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
3-4 łyżki mleka
1 jabłko obrane ze skórki

Przygotowanie:
1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, mleko, proszek, kardamon, cynamon wsypuję/wlewam do miksera i mieszam na wysokich obrotach przez minutkę, aż składniki dobrze się połączą.
2. Obieram jabłko, półokrągłe kroję w plasterki.
3. Ciasto wylewam na okrągłą blachę (ok. 20 cm średnicy). Układam na wierzchu jabłka.
4. Piekę w temperaturze 180 st. C (ew. 200 st. C) przez ok. 25 minut.

Dobrej niedzieli!


2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie. Skusiłabym się.
    Moje ciasto kolorowe się jeszcze piecze.
    Zapraszam serdecznie do mnie na muffinki kopce kreta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto i bardzo fajny blog, będę zaglądać częściej :) Trzy piękne i utalentowane siostry- super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...