poniedziałek, 8 września 2014

Jesienne ciasta: Jogurtowe ciasto czekoladowo-kawowe z gruszkami

Czekoladowo-kawowe ciasto jogurtowe z gruszkami
Słodkie gruszki w jogurtowym cieście czekoladowo-kawowym. Ciasto jest wilgotne i esencjonalne, gruszki opadają na spód, zrobiłyśmy więc jak panna Tatin - po ostudzeniu odwróciłyśmy je spodem do góry, posypałyśmy migdałami. Szybkie w przygotowaniu, wystarczy zmiksować składniki, dodać gruszki i piec.

Jogurtowe ciasto czekoladowo-kawowe z gruszkami
/zmodyfikowany przepis z tej strony/

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki ciemnego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1/2 szklanki gorącego espresso 
2-3 gruszki
płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C.
2. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier.
3. W drugiej misce zmiksować mokre składniki: jogurt, olej, jajka.
4. Dodać do suchych i zmiksować, na koniec cały czas miksując dodać espresso.
5. Wylać do formy okrągłej o średnicy ok. 28 cm.
6. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki gruszki.
7. Piec przez 45-55 minut, przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.

Czekoladowo-kawowe ciasto jogurtowe z gruszkami
Trzymajcie się ciepło!

2 komentarze:

  1. Mmm, musiało smakować bajecznie, bardzo podoba mi się takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabrałam to ciasto do pubu na urodzinową imprezę-niespodziankę dla Szulli, wszyscy byli zadowoleni xD

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...