Lawendowe herbatniki, na bazie mąki owsianej (drobno zmielone płatki owsiane i otręby) i miodu. Idealne do herbaty waniliowej i dobrej książki. Wybaczcie ale przepis był trochę eksperymentalny, więc miary są podane "na oko":)
Lawendowe herbatniki
Składniki:
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1/2 szklanki zmielonych otrębów owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej
jajko
3-4 łyżki płynnego miodu
ok. 200 g masła roztopionego
1/2 łyżeczki suszonej lawendymiód do polania, cynamon do posypania
Przygotowanie:
1. Zagnieść wszystkie składniki na gładką masę i zostawić w lodówce ok. 15 minut.
2. Rozwałkować ciasto na posmarowanej tłuszczem blaszce, polać miodem i posypać cynamonem.
3. Pokroić nożem w kwadraty ok. 2,5 x 2,5 cm. Piec w 180 st. C przez 10-12 minut.
Z lawendą musiały pachnieć urzekająco :)
OdpowiedzUsuńPuszka, chociaż już pusta nadal pachnie :)
Usuń